Zwalczanie chwastów na polach rolnych

Chwasty na polach rolnych potrafią przyczynić się do zmniejszenia plonów, a nawet zniszczenia upraw. Niechciane rośliny są bowiem sporą konkurencją dla roślin uprawnych i niebywale szybko się rozprzestrzeniają. Walczą z roślinami uprawnymi o wodę, słońce oraz składniki odżywcze.

Jedynym sposobem na to, by rośliny uprawne były bezpieczne i przyniosły przewidziane zyski, jest dbanie o to, by szkodliwe chwasty regularnie i skutecznie eliminować. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, by odchwaszczenie rozpocząć już na jesieni. Pozwoli to zmniejszyć ilość prac, które przeprowadza się wiosną oraz sprawi, że roślina uprawna dość szybko zyska optymalne warunki do wzrostu.

Bardzo ważną sprawą jest także regularne monitorowanie pola. Tylko w ten sposób można bowiem śledzić stan zachwaszczenia. Dzięki wnikliwej obserwacji da się określić kiedy oraz w jakiej dawce trzeba zastosować konkretny herbicyd.

Istotne jest również to, by proces stosowania herbicydów dobrać odpowiednio do potrzeb uprawy. Trzeba zawsze pamiętać, by dostosowywać zabieg herbicydowy zarówno do warunków pogodowych, jak i fazy rozwoju roślin niepożądanych roślin. Oczywiście, istotnym elementem jest ponadto to, w jakiej fazie rozwoju znajdują się chwasty.

Trzeba wiedzieć, że chwasty będące w fazie od liścieni do dwóch liści łatwiej zwalczać, gdyż są one wówczas bardziej wrażliwe na stosowanie herbicydów. Pamiętanie o tych wszystkich elementach z pewnością znacznie ułatwi walkę z chwastami. Warto więc rozpocząć likwidację chwastów w odpowiednim momencie.